2009. január 22., csütörtök

süt-süt-sütöde.......

Az elmúlt napokban megint sütésre adtam a fejem mert hogy névnap F. munkahelyén, az enyémen és itthon is, és még nincs is vége....

Először is sütöttem ANYUKÁM világraszóló sajtosát:



Most már beírom a recit, (magamnak is :)) mert mindig Makát nyúzom ezzel (közben fel is volt ragasztva a konyhaszekrényre...)
1/2 kg liszt, 25 rama, 2 dl tejföl, 2 tojás sárgája, 3 dkg élesztő, só.
Mindezeket nagyjából összegyúrni és megy alukálni a hűtőbe.
Másnap nyújtani, tojás, sajt a tetejére rádlival vagdosni belőle valamiket, és betolni a forró sütőbe ! (nem érdemes 1 adagot csinálni, NAGYON-NAGYON FOGY !!!!!

Sütöttem hámánfülét, zserbóra hajazó gombócot, egy gyöngyös sütit ami itthon maradt mert lebeszéltek róla, mivel "sütit eszem, ropog a fogam alatt...." (az almát eszem, ropog a fogam alatt... után) és a sós pereceket, a sajtos tallért, és az elmaradhatatlan csavart baconost....

Itt a képek, és a recik is:

Elsőként a dagi gombóc

20 db-hoz: édes linzertészta (ezt nem írom le) vagy tantefanny édes tészta, a töltelék nálunk: kb. 20 dkg dió, 1 marék kandírozott narancs, 15 dkg aszalt sárgabarack, mindez a robotban összeaprítva, majd megy bele 3 ek barna nádcukor, vanília, 3-4 ek narancslekvár (barack is jó..) , 5 dkg lereszelt 70-80 %-os csokoládé, 1 ek rum (vagy aroma). Közben kellene kóstolgatni, hogy mit tegyünk még bele? Nálam a kóstolgató az ismert okok miatt F. volt.... de állítólag JÓ lett !!!
Tésztát (ha tantefanny) kitekerni, vízszintesen rádlival a felénél elvágni, majd mindegyiket még félbe vízszintesen, majd függőlegesen is 4 vágás, így összesen 4x 5, vagyis 20 négyzetünk lesz.
Mindegyik közepébe diónyi töltelék, majd a tésztát ráhajtogatni a töltelékre és a tenyerünkkel gombócosítani.
Sütőpapíros tepsire, aztán 160 fokos légkeveréses sütőben 15 perc, majd megvárjuk míg kihűl, és mehet rá a csoki, ami
15 dkg jóféle csoki (mint az előbb) 5 dkg vaj, összeolvasztva a mikróban, rácsorgatva a gömbikre, és belenyomkodni a diókat.
Na ennyi. Recit a tantefanny lapról vettem, csak kicsit átalakítottam.
Maradt még töltelék, csak elfogyott a tészta, így jön a tésztavadászat...

Ja, és itt van a süti, amit nem vittem be, a cukigyöngyök miatt. pedig egy csokis, tetején csokimousse süti volt, baracklekvárral, dióval, csokimázzal. Ime:

Volt a sósperec, hány tényleg olyan mint a nagytesója, és a legjobban a sót szeretem róla, pedig tudom, KÁROS!!!!! :)



fél kg liszt, 2,5 dl tej 2,5 dkg élesztő, 1 ek cukor, fél ek. só, 3/4 dl olaj

Itt jegyzem meg, nálunk a liszt és a tészta mindig durum, (max. rozs) a cukor az nád, a tejtermékek laktózmentesek, a tejszín az növényi.... de persze a "normális" alapanyagokból is JÓ MINDEN !!!!

A SÓmáz pedig: 2 ek só, 3 ek liszt és víz, amíg folyós nem lesz a massza.

Mindent összegyúrni, vagy bele a kenyérsütőbe és dagasztás progi, kb. fél óra a gépben, utána gombócgyártás majd nagyon vékonyra sodorni, és készülhet a perec. (keleszteni már nem kell!!!)
Tojással megkenni. 230 fokos sütőben 7-8 perc, akkor kihúzni a tepsit, rálocsolgatni a SÓT, és még kb. 7 perc. 2 tepsinyi lett.

volt még sajtos tallér a gofrisütőben, ostyasütőm nincs, de lehet egyáltalán kapni???

12,5 dkg sajt, 35 dkg liszt, 12,5 dkg rama, 1 tojás, 1/2 kk szódabikarbóna, 1 dl tejföl, 1 kk só, 1 ek olaj.

Mindezeket összegyúrni, majd gombócok, azokat még kinyújtani és mehet a sütőbe, nálam 5 perc volt, mielőtt becsuktam még szórtam rá durva tengeri sót.


Volt a hámánfüle Fűszer és lélektől, innen:
http://fuszereslelek.blogspot.com/2008/03/hamantashen-hamantaschen-hamantaska.html

az enyém ilyen lett:



És a múlt héten pitát is sütöttem... tényleg, viszek is holnap ebédre !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzávalók: