2010. február 28., vasárnap

pacsa



A pacsa nem tudom miért pacsa, talán a PogáCSA rövidítve???? Tolna megyében (ahonnan a családom többi tagja származik, én már "pesti gyerek" vagyok) mindenesetre PACSA a neve ennek a remek ételnek.
A Szüleim ha a kedvemben akartak járni - már felnőtt koromban is - és megkérdezték mit főzzenek, az esetek 50 %-ában a pacsa, a másik 50-ben a krumplisterc választ kapták. (ezt majd legközelebb !)
Egyszerűen imádom !!!!

recept: (tulajdonképpen a nudli tészta kiszaggatva és kisütve, bár én újabban a gnoccit is inkább vajban kisütöm egy serpenyőben mint a lobogó víz...)

tehát
kb 1 kg krumpli, főzés után áttörve
1 tojásnyi zsiradék (nálunk vaj)
1,5 tk só
2 tojás
liszt (itt durum természetesen) amennyit felvesz (kb. 25-30 dkg)

Minden összekeverve ebben a sorrendben, majd gyúrva lisztezett deszkán (szilikonon) , majd lisztbe mártott szaggatóval (vastag falú pohárral) kiszaggatva és forró olajban pár perc alatt kisütve. (amikor púposodik a teteje, akkor jó megfordítani)

Tálaláskor még sózhatjuk tovább.
Nálunk sokszor volt bulikaja is ipari mennyiségben, holnap a salátámhoz lesz majd ebédre !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzávalók: